وجه الله قربانی زاده، عقیل قربانی پاجی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانها، تحت تأثیر عوامل بسیاری در قالب عوامل فردی، سازمانی و محیطی قرار میگیرد. این عوامل تأثیرگذار میتوانند باعث منع و شکست یا پیش روی و تسهیل کاربرد فناوری اطلاعات در سازمانها باشند. ازآنجاییکه هدف اصلی کاربرد فناوری اطلاعات در تمام سازمانها افزایش بهرهوری است، شناسایی عوامل مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات میتواند برای سازمانها مهم و حیاتی باشد.
روش پژوهش: تحقیق حاضر نتایج حاصل از پژوهشهای انجامشده در خصوص کاربرد فناوری اطلاعات را بررسی کرده است تا بدینوسیله عوامل مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات را شناسایی کرده و اندازه اثر هر یک از این عوامل را ارزیابی و مقایسه نماید. روش تحقیق مورداستفاده در این پژوهش فرا تحلیل بوده و محاسبات آماری آن از طریق نرمافزار CMA۲ انجامشده است. برای بررسی تورش انتشار از روشهای آزمون N ایمن از خطا، روش چینش و برازش دوال و توئیدی، نمودار فانل (نمودار قیفی) استفادهشده است.
یافته ها: این پژوهش با بررسی ۶۵ مطالعه، ۲۷ عامل مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات را شناسایی کرده است. از میان این ۲۷ عامل مؤثر بر کاربرد فناوری اطلاعات عوامل مهارت (۷۶۲/.)، ساختار (۷۵۳/.)، انگیزش (۷۲۰/.)، فرهنگسازمانی (۷۰۹/.) و همچنین محیط سازمانی (۶۷۲/.) بیشترین شدت اثر و عوامل جنسیت (۱۲۸/.)، تحصیلات (۲۰۴/.) و سن (۲۲۴/.) کمترین شدت اثر را داشتند.
نتیجه گیری: سازمانهای ایرانی برای موفقیت در استفاده از فناوری اطلاعات در سازمان باید به ترتیب به ابعاد مهارتی کارکنان، ساختار سازمانی و انگیزش کارکنان توجه بیشتری داشته باشند.