فاطمه زندیان، لیلا فتحی، محمد حسن زاده،
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه وبسایتها با کاربریهای متنوع و متعدد، همه عرصههای اجتماعی، علمی، آموزشی، هنری، تجاری، اداری و ... را بهکلی دگرگون کردهاند. در این میان عالم سینما هم از این پیشرفتِ فناوری بینصیب نمانده است و انبوهی از وبسایتهای سینمایی راهاندازی شده است تا سینمادوستان را در این زمینه یاری رسانند. کاربری یک وبسایت هر چه که باشد هدف اصلی وبسایتها، ارائۀ خدمات سریع و آسان و جلب رضایت کاربران است و این هدف، تنها با اطمینان از کارآیی آنها به دست میآید و بررسی عملکرد و سنجش کارآیی وبسایتها، جز با ارزیابی آنها امکان پذیر نیست و تنها از این راه میتوان به نقاط قوت و ضعف وبسایتها پی برد و در مسیر اصلاح و تکمیل یا پیشرفت و توسعه آنها گام برداشت. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی وبسایتهای سینمایی ایران براساس مدل هرم سهسطحی میباشد.
روش پژوهش: با استفاده از روش ارزیابانه تعداد ۳۸ وبسایت سینمایی ایران با استفاده از دو سیاهه ارزیابی محقق ساختۀ معیارهای عمومی و تخصصی ارزیابی شده است. با استفاده از این دو سیاهه، نه معیار صفحهخانگی، ناوبری، محتوا، یافت پذیری، تعامل، خدمات اطلاعرسانی، خدمات ویژه، خدمات چندرسانهای و خدمات مشتریان مورد ارزیابی قرار گرفتهاند.
یافته ها: نتایج ارزیابی نشان داده است وبسایتهای سینمایی ایران در قاعده مدل هرم سهسطحی که معیارهای عمومی قرار دارند در سطح خوب، در میانه هرم با معیارهای تخصصی مشترک در سطح مناسب و در رأس هرم که متشکل از معیارهای تخصصی ویژه است، در سطح مناسب میباشند.
نتیجه گیری: وبسایتی کاملاً سینمایی تلقی میشود که حداقل از دو معیار خدمات ویژه و خدمات مشتریان واقع در رأس هرم، یکی را به صورت کاملاً حرفهای و کاربر پسند و در سطح بهترین وبسایتهای مشابه خارجی در وبسایت خود داشته باشد. به نظر میرسد که وبسایتهای سینمایی ایران در این مورد در ابتدای کار هستند و نیاز به فعالیت و کسب تجارب بیشتر دارند.
Ra رحمان معرفت، فاطمه بزّی، قاسم آزادی،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: رابط کاربر، واسطه بین محیط رایانهای و انسان بوده و توجه به عناصر گرافیکی و معیارهای طراحی، رضایت کاربران را در پی دارد. این پژوهش، مقالات فارسی منتشرشده در حوزه تجربۀ کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن را بررسی نموده است.
روش: این پژوهش بر مبنای روش پریزما، با هدف مطالعه مروری نظاممند انجام شده است. پس از جستجوی اولیه، تعداد ۸۶ مقاله منتشر شده در پایگاهها اطلاعاتی و نشریههای فارسی زبان و نیز کنفرانسهای این حوزه، بهدست آمد که پس از غربالگری، ۶۱ مقاله جهت مطالعه و تحلیل، انتخاب شدند.
یافتهها: بهطورکلی ۱۳۲ پژوهشگر در این حوزه فعالیت نمودند که این مجموعه را، ۸۳ نفر مرد و ۴۹ نفر زن تشکیل میدهند. میزان مشارکت مردان (۶۳%) و زنان (۳۷%) اندازهگیری شد. سه نشریه کتابداری و اطلاعرسانی با فراوانی ۹ مقاله، تعامل انسان و اطلاعات ۸ مقاله و مطالعات ملی کتابداری و سازماندهی اطلاعات با ۷ مقاله بیشترین منابع انتشاردهنده مقاله در حوزه تجربه کاربری در نمادها ونشانهای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن بودند. گرچه استفاده از هر سه رویکرد کمّی، کیفی و ترکیبی در بین پژوهشگران حوزه تجربه کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن مرسوم است اما بیشتر پژوهشهای صورت گرفته در این حوزه از روشهای پیمایشی و رویکرد کمّی بهره بردهاند.
نتیجه گیری: تحلیل موضوعی منابع منتشر شده در حوزه موضوعی تجربه کاربری در نمادها و نشانههای تصویری در گرافیک وبسایت و اپلیکیشن نشان داد که نویسندگان این حوزه در ۲۶ حوزه موضوعی به انتشار اثر در این حوزه اقدام کردهاند. از مجموع ۶۱ مقاله، بیشترین مقالات منتشر شده از نوع مقالات علمی پژوهشی ۳۳ مقاله (۱/۵۴ درصد) و کمترین نوع مقالات از نوع مقالات کنفرانسی، ۱۰ مقاله (۳/۱۶ درصد) بود. مقالات مروری و ترویجی نیز درمجموع شامل ۱۸ مقاله (۶/۲۹ درصد) از مجموع ۶۱ مقاله را به خود اختصاص داده بودند.