دوره 10، شماره 4 - ( 12-1402 )                   جلد 10 شماره 4 صفحات 55-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

parchami afra S, mirmehdi S M. Investigating the intention of online review by users based on the technology acceptance approach (the case of the Digi-Kala website). Human Information Interaction 2024; 10 (4)
پرچمی افرا صفورا، میرمهدی سید مهدی. بررسی قصد انجام مرور آنلاین توسط کاربران با رویکرد پذیرش تکنولوژی (مورد مطالعه: سایت دیجی‌کالا). تعامل انسان و اطلاعات. 1402; 10 (4)

گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.
زمینه و هدف: شناسایی عواملی که موجب می‌شود مصرف‌کنندگان با توجه به پذیرش یک تکنولوژی جدید، به نوشتن مرور آنلاین مبادرت ورزند، بسیار حائز اهمیت است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی قصد انجام مرور آنلاین توسط مشتری با رویکرد پذیرش تکنولوژی، در شهر همدان صورت گرفته است.
روش پژوهش:  این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا از نوع کمی است. جامعه آماری این پژوهش، شهروندان همدان بود که به دلیل نامشخص بودن جامعه آماری از روش نمونه‌گیری دردسترس استفاده شد. بنابراین حجم نمونه 7 برابر تعداد پرسش‌ها یعنی 161 نفر به دست آمد. ابزار گردآوری داده‌ها و اطلاعات در این پژوهش، پرسش‌نامه آنلاین، شامل 21 سوال بوده و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از طریق آزمون معادلات ساختاری  و روش کمترین مربعات جزئی با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و SmartPls انجام شده است.
یافته‌ها: نتایج این پژوهش که بر اساس 7 فرضیه استوار است، نشان داد که هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده کاربران از انجام مرور آنلاین بر روی سودمندی و سهولت درک شده کاربران تاثیر مثبت و معنادار دارند. علاوه بر این، سودمندی درک شده بر روی نگرش آن‌ها و  همینطور نگرش بر روی قصد مشتریان برای انجام مرور آنلاین، تاثیر مثبت و معنی دار دارند اما درک سهولت استفاده در نگرش کاربران برای نوشتن مرور آنلاین تاثیر معناداری ندارد و فرضیه آن مورد قبول واقع نشده است.
نتیجه‌گیری: بر مبنای پژوهش حاضر، قصد انجام مرور آنلاین را می‌توان  با رویکرد پذیرش تکنولوژی تبیین نمود. بر این اساس داشتن نگرش مطلوب جهت انجام مرور آنلاین زمینه‌ساز قصد انجام آن است. همچنین بیشتر متغیرهای مرتبط با پذیرش تکنولوژی به نگرش نسبت به مرور آنلاین شکل می‌دهد؛ لذا توجه به این متغیرها برای فعالین در زمینه خرده‌فروشی‌های آنلاین حیاتی است.