زمینه و هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی وضعیت مدیریت اطلاعات الکترونیکی شخصی اعضای هیئت علمی گروههای آموزشی علم اطلاعات و دانششناسی و کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی ایران با کاربرد مدل جونز است.
روش: این پژوهش بر اساس هدف در زمرهی تحقیقات کاربردی، و از نظر نحوهی گردآوری دادهها و ماهیت از نوع توصیفی و تحلیلی است. جامعهی پژوهش شامل تمامی اعضای هیئت علمی علم اطلاعات و دانششناسی و کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی در دانشگاههای دولتی ایران میباشد. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامهای است که روایی آن با نظر اساتید متخصص تأیید، و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ به میزان 81/0 سنجیده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرمافزار آماری SPSS انجام شده است.
یافتهها: تجزیه و تحلیل دادهها نشان میدهد که میانگین فعالیتهای یافتن و دوبارهیابی 0101/4، ذخیرهسازی 0783/4، سازماندهی 2424/3، نگهداشت 8106/2، امنیت 1162/3، ارزشیابی و ارزشگذاری 7803/3، تدبیر و مفهومسازی 9192/3 و میانگین کلی مدیریت اطلاعات الکترونیکی شخصی برابر با 5659/3 میباشد. به لحاظ جنسیت و وابستگی سازمانی تفاوت معنیداری در وضعیت مدیریت اطلاعات الکترونیکی شخصی مشاهده نمیشود، اما به لحاظ درجهی علمی و سن تفاوت معنیداری میان اعضای هیئت علمی وجود دارد. این تفاوتها میان درجهی علمی دانشیار و استاد، و گروه سنی 36-45 سال و 56 سال به بالا میباشد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاکی از آن است که اعضای هیئت علمی در گروه سنی 46-55 سال و نیز درجهی دانشیار بهترین عملکرد را داشتهاند. همچنین اعضای هیئت علمی گروههای کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی به میزان بیشتری فعالیتهای مدیریت اطلاعات شخصی را بهکار گرفتهاند و کیفیت مدیریت اطلاعات شخصی زنان بهتر از مردان بوده است. اعضای هیئت علمی به خوبی اقدام به بازیابی و ذخیرهسازی اطلاعات میکنند، اما این اطلاعات را به خوبی نگهداری نمیکنند و تمهیدات امنیتی مناسبی را برایشان فراهم نمیکنند. در کل وضعیت مدیریت اطلاعات الکترونیکی شخصی اعضای هیئت علمی در سطح نسبتاً مطلوبی گزارش میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |